Hjemmearbejde

Tanker fra klinikken...


shutterstock_140811868
shutterstock_192477986
shutterstock_165452549
shutterstock_171287960
shutterstock_33982165
shutterstock_205494547

Hjemmearbejde under coronanedlukning


Jeg oplever for tiden en del kunder, som har fået smerter i nakke og skuldre i forbindelse med, at de er hjemsendte og må arbejde hjemmefra.

Ofte sidder man ikke lige så godt hjemme som på sin arbejdsplads, hvor man har en rigtig god kontorstol og evt. hævesænkebord. Mange har måtte indstallere sig med den bærbare computer ved køkkenbordet på en almindelig køkkenstol, og efter nogle uger-måneder, så kan det mærkes i kroppen, enten som smerter og spændinger eller som hovedpine.


Her vil jeg forsøge at give lidt gode råd til at forebygge smerterne bedst muligt:


Indret din arbejdsplads

Det kan jo være, at du skal arbejde hjemme længe.


Justering af bord og stol

-Bordet skal understøtte dine arme, så du kan sidde ret i stolen og med ret ryg og afslappede skuldre, og samtidig have en vinkel på 90 grader i albueleddet. Det kan være at du skal hæve stolen, hvis du sidder ved et spisebord. Hvis du ikke har en kontorstol, kan du evt. finde en pude, du kan sidde på.


-Dine ben skal kunne nå gulvet med flad fod, når du sidder ned. Hvis du sidder ved et spisebord, kan det være for højt til, at du kan nå gulvet, da kan du finde en skammel eller evt nogle stablede bøger, så du sidder godt med fødderne.


Justering af computer

-Brug din bærebare computer som skærm, ved at hæve den op så du lige netop kan kigge hen over kanten (vinkel den evt. lidt bagud). Sæt evt. din bærebare computer op på en kasse eller nogle stablede bøger og benyt et eksternt tastatur.

Hvis du bruger mus, kan du med fordel varierer dine arbejdsstillinger og ind i mellem have den ind foran dig.


Arbejdstillinger

-Variér dine arbejdsstillinger, du kan evt. benytte et strygebræt, så du ind i mellem kan komme op og stå, mens du arbejder.


Pauser

-Husk at holde pauser. Det kan man nemt komme fra, når man arbejder hjemmefra. Kroppen og hjernen har brug for pauser til at opretholde energien, hold derfor regelmæssigt pauser i løbet af dagen. 

-Luft gerne ud når du holder pause.


Strækøvelser

Her får du nogle strækøvelser, du kan lave i løbet af dagen, hvis du mærker, at det spænder op i nakke og skuldre. 

Strækket må ikke gøre ondt. Hold strækket i 15-20 sekunder.


(Øvelserne viser jeg på video lige her på dette link, under hovedpine)



Det sociale behov

Mange kan mistrives i at være isoleret fra omverden i hverdagen. Faktisk så ligger det socialebehov som nummer 3  på Maslows behovspyramide.

Hold kontakten vedlige til dine kollegaer og leder under nedlukningen.

-En kop kaffe kan godt nydes sammen over video eller telefon.

- Terapi med velvære